Monday, November 8, 2010

Berdiam Dirilah Kamu

Assalamualaikum dan salam ukhwah..

Cukup lama aku aku tidak membuka blog “Selagi Ada Nyawa”.. Cukup lama juga aku mencari isu untuk entry kali.. Allhamdulillah hari ini ada sedikit buah fikiran untuk dicoretkan dalam entry kali ini.. Insha Allah kita dapat manfaat entry yang aku utarakan kali ini..

"Berdiam Dirilah Kamu"

Benar!! Ternyata benar andaian kalian.. Semua orang suka bercakap tidak terkecuali aku.. Ternyata aku suka bercakap sama ada cakap-cakap kosong atau cakap berilmu (adakah aku berkongsi ilmu dalam percakakapan aku?) kalian pula macam mana? Benar! Tidak akan ada bayaran dalam bercakap.. kata orang sebab percakapan itu adalah percuma.. Kenapa tidak menggunakan semaksimum yang munkin.. Namun tidak kah kita sedar bahwa percakapan yang banyak itu mungkin sesia mahupun kita mencipta dosa yang kita sendiri pun tidak sedar? Sedarkah kita?

Sering kali bukan kalian dengar berdiam diri itu lebih baik dari berkata-kata?!.. Kenapa begitu? Kenapa kita sering kali mengatakan begitu? Adakah kerana kita tidak cukup hujah untuk berkata-kata? Atau lebih baik berdiam diri dari wujudnya pergaduhan? Atau hanya mampu mendegar? Yang manakah posisi kalian dalam hal ini?
Teringat pula akan hadis Nabi junjungan kita dalam hal ini.. Sabdanya berbunyi:

“Mahukah kamu aku khabarkan kepadamu, dengan semudah-mudah ibadat dan sesenang-senang atas tubuh,ialah diam dan baik perangai.”
(Riwayat Ibnu Abiddunya dari Shafwan bin Salim)

Ternyata bukankah lebih baik berdiam diri itu dari berkata-kata.. Kekadang kita lebih mahu mempertahankan dalam hal bercakap, senantiasa ingin betul, tidak terkecuali aku.. Sering kali juga aku mempertahankan dari diri ini di tuduh salah dalam sesuatu perkara.. Waktu itu tidak lagi terfikir berdiam diri itu lebih baik dari berkata-kata.. Cuainya aku tika itu.. Tidak pula aku ingat akan kata-kata ini:
“Banyak diam tidak semestinya bodoh,banyak cakap tidak semestinya cerdik,kerana kecerdikkan itu buah fikiran,orang cerdik yang pendiam lebih baik dari orang bodoh yang banyak cakap”.

Selepas penat mempertahankan diri dari perbahasan mulut, lantas teringat akan sabda Nabi junjungan tentang berdiam diri dari berkata-kata.. Mungkin konsep yang sering aku guna ialah :. “Argh, Terlupa”.. Mungkin bukan kalian mengunakan konsep ini..

Banyak kali hati berkata lain kali tidak akan mengulanginya lagi namun malang, mulut ini senantiasa ringan dalam mempertahankan diri.. Aku kalah dengan godaan nafsu yang melonjak untuk menang.. Aku kalah dengan gelora darah panas pemuda yang baru kenal erti dunia.. Betapa aku tidak menghayati sabda Nabi kita ini.. Moga- moga dengan entry kali ini aku sendiri serta kalian berwaspada dalam bercakap, namun tidak pula kita berdiam diri seribu bahasa bila ada orang menegur.. Jangan sampai pula kita menjadi sombong hanya kerana mahu berdiam diri dari berkata-kata..

Renungan bersama:
Rasulullah S.A.W bersabda, "Janganlah bercakap melebihi dari zikrullah. Sesungguhnya dengan banyak bercakap akan mengeraskan hati dan bila hatinya telah keras maka ia akan menjadi semakin jauh dari Allah".

1 comment:

tetamu senja said...

tafsiran kata2 yg sangat baik dari segi penceritaan dan penyampaian...
saya sangat suka entry ni.. =)